Pepene de iarna: cum se cultiva și de ce e profitabil

Pepenii de iarnă sunt fructe mari, cu o lungime medie de 15 până la 80 de centimetri și au o formă bulbuloasă, rotundă până la alungită, cu capete contondente și curbate. Pepenii sunt acoperiți cu o coajă subțire, dar dură, deschisă până la verde închis, adesea învelită într-un strat de ceară texturată și cretoasă, în funcție de soi. Sub suprafața dură, carnea este groasă, fermă, apoasă și albă, învelind o cavitate centrală mare, umplută cu membrană moale și semințe ovale de culoare crem. Semințele sunt comestibile odată fierte. Pepenele de iarnă nu se consumă de obicei crud și are o aromă ușoară, vegetală care amintește de coaja de pepene verde sau castravete. Când este gătit, pulpa devine transparentă și se înmoaie, absorbind aromele însoțitoare.

pepene de iarna

Este adesea denumit pepene galben de iarnă, deoarece îl puteți păstra timp de mai multe luni fără a se strica. De exemplu, dacă este recoltat la sfârșitul verii, poate fi consumat și dupa 4-5 luni, în perioada iernii.

  • Chiar daca i se spune pepene de iarnă, cultura acestuia poate fi înființată în câmp abia după data de 1 mai, iar în spațiile protejate neîncălzite (sere și solarii neîncălzite) în perioada 1 aprilie.
  • Cultura se poate înființa fie prin plantare de răsad, fie prin însămânțare directă.
  • Semințele sunt mari, asemeni dovleacului și au nevoie de un sol care să aibă cel puțin 15 grade pentru a germina.
  • Recoltarea se poate face începând cu prima parte a verii, în iunie, până toamna târziu.
  • Se numește pepene de iarna deoarece acesta rezistă și poate fi depozitat și consumat până iarna tărziu.
  • Greutatea fructului are în general peste două kilograme. Unele dintre fructe pot ajunge și la 5 kilograme.

Anotimpuri / Disponibilitate pepene de iarna

Pepenii de iarnă sunt disponibili pe tot parcursul anului, cu o recoltă de vârf la sfârșitul verii până toamna.

Detalii și origine pepene de iarna

pepene de
Pepenele de iarnă seamană mai degrabă cu clasicii bostănei.

Pepenii de iarnă, clasificați botanic ca Benincasa hispida, sunt un fruct antic care crește pe viță târâtoare aparținând familiei Cucurbitaceae. Fructele mari sunt originare din Asia și sunt un ingredient medicinal și culinar. Pepenii de iarnă sunt cunoscuți cu multe nume din întreaga lume, inclusiv tărtăcuță de ceară, tărtăcuță de iarnă, tărtăcuță de cenușă, pepene chinez. Pepenii au primit numele de iarnă datorită faptului că rezistă până în perioada iernii. Suprafața fructului este acoperită într-un strat ceros, permițând ca pepenele să fie recoltat toamna și depozitat în timpul iernii, oferind o sursă nutritivă de hrană în lunile reci de iarnă. Unii experți cred, de asemenea, că

În zilele noastre, pepenii de iarnă sunt adesea vânduți pre-tăiați pe piețele locale datorită dimensiunii lor mari. Deși sunt fructe din punct de vedere botanic, pepenii de iarnă sunt gătiti și consumați similar legumelor și sunt văzuți în mod predominant în supe, curry și cartofi prăjiți în bucătăria indiană și chineză.

Valoare nutritională pepene de iarna

Pepenii de iarnă sunt o sursă excelentă de vitamina C pentru întărirea sistemului imunitar și fibre pentru stimularea și reglarea tractului digestiv. Fructele oferă, de asemenea, antioxidanți pentru protejarea organismului împotriva agresorilor din mediu, magneziu pentru a menține o funcționare sănătoasă a nervilor, fosfor și calciu pentru a promova oase și dinți puternici și conțin cantități mai mici de folat, zinc și fier. În medicina tradițională chineză, pepenii de iarnă sunt priviți ca un ingredient de detoxifiere sau yin și sunt folosiți pentru a reduce inflamația și a echilibra corpul prin proprietățile lor alcaline.

Aplicații

  • Pepenii de iarnă au pulpă neutră, care absoarbe ușor aromele însoțitoare, cele mai potrivite pentru aplicații gătite, cum ar fi aburirea, prăjirea sau fierberea.
  • Coaja este necomestibilă și este de obicei aruncată, dar uneori pepenii sunt scobiți și folosiți ca vas decorativ pentru servire. Semințele sunt, de asemenea, eliminate înainte de gătit, dar sunt comestibile odată fierte sau pot fi prăjite ca cele de dovleac.

Cultivare

Este cultivat în soluri argiloase și bine drenate în climă caldă și blândă și nu va tolera înghețurile. Cu toate ca este numit pepenele de iarnă, acesta nu poate fi cultivat la clima noastra în exterior, ci doar în spații protejate precum solarii și sere. 

  • Cultivarea în solarii și sere încălzite poate începe devreme, încă de la începtul lunii martie.
  • Cultivarea în solarii și sere neîncălzite, se recomandă a începe dupa data de 1 aprilie.
  • Cultivarea în câmp se începe dupa data de 1 mai.

Cultivarea pepenelui de iarnă în câmp

Are o producție foarte mare, producția depășește în general 120 de tone la hectar, fiind necesare în jur de 20.000 de răsaduri la hectar.

Pepene de iarna: unde se gaseste?

Stațiunea Legumicolă Buzău oferă gratuit semințe de pepene de iarnă tuturor celor care doresc înceapă o cultură. Nu se oferă cantități foarte mari, dar sunt deajuns pentru a produce răsaduri.

Pepene de iarna: beneficii

Este sărac în calorii

Dacă căutați alimente cu conținut scăzut de calorii sau pur și simplu doriți să vă limitați aportul zilnic de calorii, pepenele de iarnă poate fi de ajutor în dieta dumneavoastră. În general, este alcătuit din apă și fibre, la fel ca pepenele verde, și poate ajuta la inițierea sațietății timpurii.

Cercetările sugerează că fructele bogate în fibre pot duce la un aport scăzut de calorii, ducând la pierderea în greutate.

Este bogat în fibre

Fibrele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Ajută la îmbunătățirea digestiei, promovează mișcările intestinului, previne constipația și îmbunătățește sănătatea intestinelor.

Este bogat în antioxidanți

Antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi care pot provoca inflamații și leziuni celulare care duc la formarea bolilor. Consumul de alimente bogate în antioxidanți ajută la combaterea răspunsurilor inflamatorii din organism, precum și la întârzierea deteriorării celulare.

Vă poate stimula vederea

Pepenele de iarnă este bogat în vitamina B2, cunoscută și sub numele de riboflavină. Vitamina B2 este un antioxidant care menține vederea normală, protejându-vă ochii împotriva deteriorării radicalilor liberi din corp.

Dietele bogate în vitamina B2 au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și deteriorarea cristalinului, ceea ce poate duce la o vedere tulbure.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Pepenele de iarnă conține cantități rezonabile de fier și poate ajuta la prevenirea simptomelor de deficit de fier.

Poate stimula sistemul imunitar

Pepenele de iarnă este un stimulent imunitar puternic, deoarece poate oferi până la 19% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este esențială pentru producerea de celule care stimulează imunitatea, cum ar fi celulele albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor și la atacarea agenților patogeni care cauzează boli.

Poate ajuta la gestionarea migrenelor

Dacă suferiți de migrene, pepenele galben de iarnă oferă până la 8% din necesarul zilnic de riboflavină, ceea ce s-a dovedit că ajută la scăderea frecvenței migrenelor la adulți.

Îmbunătățește nivelurile de energie

Pepenii de iarnă vă pot menține hidratat și plin de energie. Riboflavina din ele ajută la descompunerea substanțelor nutritive precum proteinele, grăsimile și carbohidrații. Transformă în mod specific carbohidrații în ATP, forma de energie pentru diferite procese ale corpului.

Previne gripa și răceala

Pepenele de iarnă este bogat în vitamina C, un agent imunitar puternic și antioxidant care previne virușii și gripa. Vitamina C poate proteja, de asemenea, împotriva infecțiilor pulmonare, inclusiv a pneumoniei.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *