Capra alpină franceză: caracteristici, despre rasă și profitabilitate

Capra alpină franceză este o rasă de capre originare din Alpi. Are o înălțime medie și se caracterizează printr-o blană scurta. Este cea mai importantă rasă de capre franțuzești din punct de vedere al numărului, cu 140.000 de capre.

capra alpina franceza

Istoria caprei alpine franceze

Istorie: În anii 1950, ciuma de aftoasă a devastat populațiile locale de capre din tot centrul și vestul Franței, în afară de capra alpină, de care nu s-a atins, astfel a ajuns să fie cea mai căutată rasă de capră la acea vreme. Astăzi este cea mai populară capră de lapte din Franța.

Caracteristicile rasei

Descriere standard: de dimensiuni medii, subțire, cu oase fine, grațioase, dar puternice, cu o blană scurtă, piept adânc, spate drept, șolduri largi, picioare drepte, uger voluminos fixat ferm, tetine paralele îndreptate înainte separate bine de uger, nasul drept, coarnele și urechile mari, erecte. Femelele pot avea barbă.

Culoare: Culori castanii cu dungi și extremități dorsale negre. 

Greutate medie: 50-70 kilograme

Înălțime: 90-100 cm, dar mai des 70-80cm.

Temperament: socială și pozitivă, dar agresivă competitiv cu membrii turmei; prietenoasă cu oamenii;

Adaptabilitate: Caprele alpine franceze prosperă pe teren uscat și montan și fac față unei game largi de temperaturi. Sunt susceptibile la paraziți interni, necroza piciorului (copitei) și boli respiratorii dacă sunt adăpostite în condiții umede. Devin fertile la 4-6 luni, dar femelele nu sunt gata să gesteze până când nu ajung la 35 kg la 7-10 luni.

Utilizare populară: pentru lapte; masculii sunt sacrificați pentru carne sau produse secundare.

Productivitate: producția de lapte are o medie de 800 litri în 295 de zile; Asta înseamnă o producție medie zilnică de aproximativ 2.8 litri. 

Particularități: Indiferent cât de mult ai hrăni caprele alpine franceze, acestea au tendința de a rămâne slabe, punându-și toată energia în producția de lapte.

Greutatea masculului: 80 până la 100 kg
Greutatea femelei: 50 până la 70 kg

Producția medie de lapte
800 kg în 295 de zile
Cantitatea de proteine: 29,4 g/kg
Conținutul de proteine: 3,32%
Conținut de grăsime: 3,78%

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *